Öncelikle araca parlaklığı veren etken tek başına Boya Koruma ürünleri değildir. Çizik Giderme işlemi ardından sağlanan parlaklığı biraz daha yukarı çekerek sahip olunan parlaklığı koruyarak derinlik ve ıslak bir görünüm sağlar. Tüm boya koruma ürünlerinin ortak özelliği hidrofobik olmasıdır yani su iticiliğe sahiptirler. Boya Koruma işlemi veya tabiri bir çok insanın aklına standart bir wax/sealant (cila) ile yapıldığı gelmektedir. Tabi ki bu da bir Boya Koruma çeşididir.Wax ve Sealant olmak üzere 2 şekilde olan bu boya koruma ürünleri dayanım, parlaklık, su iticilik, kir tutmama, kolay temizleme, boyayı dış etkenlerden izole etme gibi özellikleri vardır. Ülkemizdeki yol, iklim, hava kirliliği, çevre kirliliği, doğru şampuan kullanımı, kireçli su gibi bir çok etken aracın üzerindeki Boya Koruma süresini ve parlaklığını değiştirecektir
Wax cila; doğal polimerler içerir. Wax için kullanılan polimer Carnauba’dır. Carnauba Brezilya’da yetişen “Carnauba Palm” adındaki ağaçtan sağlanmaktadır. Wax içerisinde Carnauba miktarına bağlı olarak parlaklık ve dayanım parametrelerinde değişkenlik gösterir.Wax içerisindeki Carnauba miktarı arttıkça parlaklık da artar fakat ürünün boya üzerindeki ömrü azalır. Wax genel olarak araç teslim alındıktan sonra müşterilerin kendi arabalarına uygulayabileceği bir üründür.Uygulama sonrası aracın belirli periyotlar halinde bu işlemi yenilenerek Boya Koruma süresi uzatılmış olur. Carnauba kalite olarak T1, T3, ve T4 olmak üzere derecelendirilir. Wax ile korunan boyanın ömrü 1 ile 3 ay arasında değişmektedir.
Sealant (sentetik cila); sentetik polimerler içerir ve içeriğinde doğal hiçbir şey yoktur. Macromoleküllerin birleşimiyle oluşturulmuştur. Bu ürünlerin dayanımı Wax ile kıyaslandığında oldukça fazladır. Boyaya parlak, derin ve ıslak bir görünüm sağlar. Boya üzerindeki ömrü 4 ile 8 ay arasında farklılık göstermektedir.
Wax ve sealantlar katı ya da sıvı olarak bulunabilirler. Sıvı wax ya da sealantlar makine ile uygulanabilme özelliğinden dolayı kullanımı daha pratiktir.
Katı haldeki wax ya da sealant uygulama padi yardımıyla araç üzerine uygulanırlar. İnsanların genel yanılgısı olan ürün miktarının artması sonucunda korumanın daha sağlıklı olacağı düşüncesi tamamiyle yanlıştır. Ürün belli miktarda yüzeye tutunur ve uygulama sonrasındaki silme işleminde ürünün fazlası yüzeyden temizlenir.
Uygulama padini wax/sealant üzerine baskıya gerek duymadan batırılarak az bir miktar wax/sealant pad üzerine geçirilir. Uygulama padini aracın boyası üzerinde boşluk kalmayacak şekilde dairesel hareketler ile boya üzerinde gezdiriyoruz. Bu işlemi yaparken aracın boyasına herhangi bir baskı yapmamıza gerek yoktur. Uygulanacak ürün yüzeye çok ince bir şekilde sürülmelidir. Özellikle carnauba oranı yüksek waxlar aşırı kurutulduklarında silme işleminde zorlanılabilir.
Bazı waxlar ki bunlar carnauba oranı yüksek olan waxlardır, çıplak el ile uygulanması önerilir. Bunun nedeni yapısal özelliklerinden dolayı vücut ısısı ve sürtünme yardımıyla parlaklığı katkısı olduğu söylenmektedir. Çıplak el ile yapılan uygulamalarda wax sarfiyatınız oldukça artaracaktır ki bu da önerilen bir yöntem değildir.
Wax/sealant uygulanmadan önce yüzey temizliği çok özenli olmalıdır. Yüzey ne kadar temiz ise koruma ürünün süresi o kadar uzun olacaktır. Bu temizlik işlemi yüzeydeki kirden değil de daha derinlerde yatan pasta artıkları, yağ veya silikonlardan arındırılmış bir yüzeyden söz edilmektedir. Bu işlem için İPA(İzopropil Alkol) ya da Cleanser kullanılabilir. Bu temizleme işlemini wax/sealantınızı tazeleme yapacağınız zaman da yapılması gereklidir.